Resor i Aktiva Synskadades regi

Här ser du exempel på kortare och längre resor som Aktiva Synskadade anordnar och som är möjliga för våra medlemmar att vara med på.


Kortare resor och endagsutflykter

Flera gånger per år åker vi iväg på kortare resor och mindre dagsutflykter med olika spännande mål. Vi har till exempel tandemcyklat på Bornholm i Danmark, testat Body Flight, ridit, besökt Astrid Lindgrens värld i Vimmerby och Muminlandet och testat cowboylivet på High Chaparall, hoppat fallskärm, klättrat, besökt äventyrsbad och mycket annat.


Långresor

Vi åker ibland iväg på lite längre resor. För att få åka med på resorna behöver man ha varit medlem i minst 2 år och minst hälften av deltagarna ska ha en synskada. De som ser hjälps åt med ledsagning.

Vi har gjort många roliga resor under åren, bland annat till Tanzania med Rosa Bussarna, Cypern, Egypten och Mexico.


Skidåkning

Varje år försöker vi anordna en skidresa till någon skidort. Skidresorna brukar vara en vecka och ligga mellan sportlov och påsklov. Vi åker slalom, längdskidor och snowboard eller hundsläde och snöskoter på fjället.

Hur åker man skidor med synskada? Jo, den som ledsagar har en gul väst på sig som det står Ledsagare på. Den synskadade åker antingen efter och följer ledsagarens ryggtavla, och/eller så använder man sig av klick-ljud med stavarna. Du som synskadad kan också åka före, så ger ledsagaren instruktioner via en radio. För att synas bra i backen har den som är synskadad också en gul väst på sig, som det står Synskadad på. Då får du även extra hjälp i bland annat liften.

Under åren har vi till exempel varit i Hemavan, Åre, Storlien, Lofsdalen, Hede och i Alperna. Skidresorna anpassas till alla åldrar och svårighetsgrader.


Besök på nöjesfält och djurparker

Varje år satsar vi också på att åka på utflykter till någon djurpark eller nöjesfält, där man med sin familj kan se och känna på djur och åka snurriga karuseller. Vi har också varit med på syntolkade föreställningar hos Circus Scott.

Vi har bland annat besökt Skansen, Eskilstuna Zoo, Kolmårdens djurpark, Gröna Lund och Liseberg. Ett år åkte vi på en minnesvärd tripp till Paris och besökte Disneyland.