Hoppa till innehåll

Idrottsverksamhet för synskadade

Aktiva Synskadade har flera olika idrottsverksamheter med regelbunden veckoträning. Vi deltar i och arrangerar även olika tävlingar och sportarrangemang. Under vårkanten ordnar vi även en årlig tävlingshelg ute på våra gårdar – Active Games.

Aktuella träningsdagar och tider

För aktuella träningsdagar/tider, samt mer information, se det senaste Aktivitetsbladet eller kontakta kansliet på kansli@aktivasynskadade.org.

Goalball – bollsport – Gubbängshallen, Enskede, Stockholm

Goalball är en fartfylld och rolig lagidrott för personer med synnedsättning, där man spelar på en plan lika stor som en volleybollplan, med mål på hela kortsidan. Alla spelare har ögonbindel, vilket gör att det blir lika för alla. Till sin hjälp har man taktila linjer och målen för att orientera sig och bollen har bjällror i sig så att man kan höra den. Alla spelare hjälps åt att försvara sitt mål och försöka skjuta in bollen i motståndarnas.

På träningarna delar vi in spelare efter nivå och ibland tränar vi i samarbete med andra föreningar. Vi har grupper som passar alla nivåer: nybörjare som elit – ung som äldre. Träningen sker två gånger i veckan. Den som deltar aktivt på dessa kommer också erbjudas att åka med på tävlingar.

Rekommenderad ålder: från 10 år, men man får gärna höra av sig och fråga ifall det gäller en yngre person. Ingen övre åldersgräns.

Ansvariga tränare för Goalball är Lisa Ly.

Du kan läsa mer om Goalball på: https://parasport.se/trana-och-tavla/idrotter/goalball

Showdown. Racketsport i Beckombergahallen, Vällingby, Stockholm

Showdown är en snabb och utvecklande racketsport för personer med synskada och vi välkomnar både nybörjare och erfarna spelare. Extra mycket satsar vi på barn/ungdom i åldern 7-25 och träningen sker två gånger i veckan. Vi deltar också i tävlingar, både inom Sverige och utanför.

Spelet utövas av två spelare på ett rektangulärt bord som är något större än ett bordtennisbord, samt har sarger runtom. På bordets kortsidor finns speciella målfickor och i mitten av bordet finns ett nät. Man spelar med hjälp av två speciella racket och en boll. Målet med spelet är att med hjälp av racket skjuta bollen under nätet och få ner den i motståndarens målficka.

Rekommenderad ålder: från ca 7 år, övre åldersgräns 25 år.

Ansvariga tränare för Showdown är Lars Naesström och Adam Willborg.

Du kan läsa mer om Showdown på: http://www.parasport.se/Idrotter/Showdown

Simning i Beckombergahallen, Vällingby, Stockholm

Simningen är ett samarbete mellan DBFK (De Blindas Fritidsklubb) och Aktiva Synskadade. Det är DBFK som ansvarar för att en ledare finns på plats. Alla medlemmar i Aktiva Synskadade är välkomna att simma, bada och basta. Vi simmar i 25 meters-bassängen som är uppvärmd till 30 grader, oftast med skön avkopplande musik i bakgrunden. Du behöver inte föranmäla dig, det är bara att dyka upp!

Ledarhundar: Beckomberga tillåter tyvärr inte hundar inomhus, men har två rum inredda för hundar, med bur och täcke om man vill låna. Nyckel lånar man av personalen och ingången till hundrummen är på utsidan av byggnaden.

Rekommenderad ålder: alla är välkomna, men barn under 12 år behöver vuxens sällskap.

Active Games – årlig tävlingshelg

Sedan 2013 är Aktiva Synskadade arrangörer av Active Games, en årlig idrottstävling riktad mot barn och unga med synnedsättning, från hela landet. Här ägnas en helg åt tävlingar i många grenar, det kan till exempel vara showdown, goalball, simning, fotboll, elektronskytte, bowling och terränglopp. Tävlingarna går av stapeln på Idrottens hus i Enköping och deltagarna får mat och husrum på våra gårdar en bit därifrån. Allt sker på ett lättsamt och roligt sätt, där alla kan delta oavsett ålder och vana. Åldersgruppen vi vänder oss till är 7-20 år.

 

Träffa några medlemmar!

en bild på familjen Åberg (Lotta, Torbjörn, Oliver och Hugo), tagen i en skidbacke. Alla har täckkläder, hjälmar och skidglasögon, i Torbjörns glasögon reflekteras hans hand som tar fotot. Det är lite disigt väder och i bakgrunden skymtar granar.

Hej familjen Åberg!

Hej familjen Åberg! Hur och när kom ni med i Aktiva Synskadade? Vi letade på nätet efter en förening för synskadade och hittade då Aktiva

Läs mer »
Mikael Åkerberg spelar goalball

Hej Mikael Åkerberg!

Hej Mikael Åkerberg, funktionär och ansvarig tränare för goalballverksamheten! Hur kom du med i Aktiva Synskadade?Det var genom att jag började spela goalball i föreningen. Efterhand

Läs mer »
Ingrid Wallsten gör tummen upp

Hej Ingrid Wallsten!

Hej Ingrid Wallsten! Hur kom du med i Aktiva Synskadade?Det var mamma som fixade det. Hur länge har du varit med?2 år. Vad gör du

Läs mer »
Porträttbild på Adrian Mikkelsen. Han har ljusgrön tröja, glasögon med mörka bågar och tittar in i kameran

Hej Adrian Mikkelsen!

Hej Adrian Mikkelsen! Hur kom du med i Aktiva Synskadade?Det var mina föräldrar som berättade om föreningen för mig när jag var liten. Hur länge

Läs mer »

Aktivitetskalender

Vår Facebook