Hoppa till innehåll

Rapport från Prova-på-drejning, 28 januari 2023

Drejning – en snurrig historia

En söndag i slutet av januari var vi åtta medlemmar plus föräldrar och ledsagare som träffades för att prova på att dreja. En lerig erfarenhet!

Mötesplatsen Tolv i Globenområdet har en drejateljé där man kan hyra in sig för enstaka tillfällen för grupper eller enskilda att prova på drejning. I ateljén arbetar två instruktörer som både hade genomgång om drejningens grunder och som sen assisterade oss när våra lerklumpar betedde sig illa.

Leran centrerades på en skiva som snurrar och som styrdes av en fotpedal. Med hjälp av pekfingret, format som en krok, började man sedan att forma leran genom att trycka ner pekfingret i lerans centrum. För att bygga upp väggar mötte man med en hand på utsidan av leran. Allt medan leran snurrade i en hög hastighet på drejskivan.

Det var allt annat än lätt att få leran att bli till en vas eller skål, det blev antingen för tunt eller för tjockt, det gick sönder och det flög i väg lera.

”Vid ett par tillfällen så spred sig delar av min lera över min bordskamrat”, konstaterade Christin, en av deltagarna.

Deltagarnas skapelser väntar nu på bränning och glasering, vilket ateljén hjälper till med. Så snart vi får sms om att våra skålar, tallrikar och andra ting är klara har vi även fysiska minnen från vår drejaktivitet.

Träffa några medlemmar!

en bild på familjen Åberg (Lotta, Torbjörn, Oliver och Hugo), tagen i en skidbacke. Alla har täckkläder, hjälmar och skidglasögon, i Torbjörns glasögon reflekteras hans hand som tar fotot. Det är lite disigt väder och i bakgrunden skymtar granar.

Hej familjen Åberg!

Hej familjen Åberg! Hur och när kom ni med i Aktiva Synskadade? Vi letade på nätet efter en förening för synskadade och hittade då Aktiva

Läs mer »
Mikael Åkerberg spelar goalball

Hej Mikael Åkerberg!

Hej Mikael Åkerberg, funktionär och ansvarig tränare för goalballverksamheten! Hur kom du med i Aktiva Synskadade?Det var genom att jag började spela goalball i föreningen. Efterhand

Läs mer »
Ingrid Wallsten gör tummen upp

Hej Ingrid Wallsten!

Hej Ingrid Wallsten! Hur kom du med i Aktiva Synskadade?Det var mamma som fixade det. Hur länge har du varit med?2 år. Vad gör du

Läs mer »
Porträttbild på Adrian Mikkelsen. Han har ljusgrön tröja, glasögon med mörka bågar och tittar in i kameran

Hej Adrian Mikkelsen!

Hej Adrian Mikkelsen! Hur kom du med i Aktiva Synskadade?Det var mina föräldrar som berättade om föreningen för mig när jag var liten. Hur länge

Läs mer »

Aktivitetskalender

Vår Facebook