Idrottsverksamhet för synskadade

Aktiva Synskadade har flera olika idrottsverksamheter med regelbunden veckoträning och vi deltar även i olika tävlingar och sportarrangemang.

För aktuella dagar/tider, samt mer information, se det senaste Aktivitetsbladet eller kontakta kansliet.


Goalball – bollsport – Gubbängshallen, Enskede, Stockholm

Goalball är en fartfylld och rolig lagidrott för personer med synnedsättning, där man spelar på en plan lika stor som en volleybollplan, med mål på hela kortsidan. Alla spelare har ögonbindel, vilket gör att det blir lika för alla. Till sin hjälp har man taktila linjer och målen för att orientera sig och bollen har bjällror i sig så att man kan höra den. Alla spelare hjälps åt att försvara sitt mål och försöka skjuta in bollen i motståndarnas.

På träningarna delar vi in spelare efter nivå och ibland tränar vi i samarbete med andra föreningar. Vi har grupper som passar alla nivåer: nybörjare som elit – ung som äldre. Träningen sker två gånger i veckan. Den som deltar aktivt på dessa kommer också erbjudas att åka med på tävlingar.

Ansvariga ledare är Mikael Åkerberg och Rebekah Krebs.

Du kan läsa mer om Goalball på: http://www.parasport.se/Idrotter/Goalball


Showdown – racketsport – Beckombergahallen, Vällingby, Stockholm

Showdown är en snabb och utvecklande racketsport för personer med synskada och vi välkomnar både nybörjare och erfarna spelare. Extra mycket satsar vi på barn/ungdom i åldern 7-25 och träningen sker två gånger i veckan. Vi deltar också i tävlingar, både inom Sverige och utanför.

Spelet utövas av två spelare på ett rektangulärt bord som är något större än ett bordtennisbord, samt har sarger runtom. På bordets kortsidor finns speciella målfickor och i mitten av bordet finns ett nät. Man spelar med hjälp av två speciella racket och en boll. Målet med spelet är att med hjälp av racket skjuta bollen under nätet och få ner den i motståndarens målficka.

Ansvarig ledare är Lars Naesström.

Du kan läsa mer om Showdown på: http://www.parasport.se/Idrotter/Showdown


Fäktning i blindo – Beckombergahallen, Vällingby, Stockholm

Fäktning i blindo – en aktiv träning för alla! Att fäktas utan att se är en både rolig och utvecklande sport, som nu äntligen kommit till Sverige. Oavsett ålder eller synstatus kan du nu bli en ny Zorro eller bara få härliga adrenalinkickar och ha kul! Fäktningen innebär ett roligt sätt att möta kamrater med värja och skydd. Du tränar balans, smidighet och orienteringsförmåga med säkerhet och teknik. Träningen sker en gång i veckan.

Det finns också möjlighet att tävla internationellt. Aktiva Synskadades fäktare har tävlat i Portugal, Frankrike och Italien – och även tagit hem några medaljer. 2018 arrangerade vi själva en stor internationell tävling på Beckomberghallen: klicka HÄR för att läsa om tävlingen 2018 och HÄR för att läsa om tävlingen i Italien 2019.

Fäktning i blindo startade i Sverige genom ett arvsfondsprojekt 2013-2016, men drivs numera av Aktiva Synskadade genom vår fäktningsklubb Prêt. Se länk nedan för mer information.

Ansvarig ledare är Emil Erdtman.

Du kan läsa mer om fäktning för synskadade på: https://www.arvsfonden.se/nyheter/faktning-for-synskadade-en-aktiv-rehabiliteringsform


Simning – Beckombergahallen, Vällingby, Stockholm

Alla medlemmar i Aktiva Synskadade är välkomna att simma, bada och basta med oss! Det finns alltid en vuxen ansvarig ledare på plats. Vi simmar i 25 meters-bassängen, oftast med skön avkopplande musik i bakgrunden. Simningen är ett samarbete mellan DBFK (De Blindas Fritidsklubb) och Aktiva Synskadade. Du behöver inte föranmäla sig, det är bara att dyka upp! Barn under 12 kommer i vuxens sällskap.

Ansvarig ledare är Anderz Malgodal.