Historiskt genombrott inom fäktning i blindo

Den 16 till 18 augusti genomförde fäktningssektionen av Aktiva synskadade (fäktklubben Prêt) ett internationellt fäktningsläger med tävling, kallat European Blind Fencing Camp 2018. De utländska gästernas medverkan var möjlig genom ett ERASMUS-projekt som leddes från den franska klubben för fäktning i blindo i Bouillargues utanför Nîmes.

Från Frankrike deltog 13 personer, från Italien 8, från Spanien 2 och från Sverige 7. Svenskarna var: Emil Erdtman, Sergio Gonzalez, Jorge Leguisamo, Magnus och Patrik Nyborg, Olivia Wisniewska samt Nora Zetterwall. Alla var inte tävlande och i söndagens tävling deltog sammanlagt 8 män och 10 kvinnor. Av svenskarna kom Olivia på en fjärdeplats och Emil på sjätteplats. Sergio kom på en åttondeplats. Vinnarna var för män Raphael Brendel från den franska klubben Florival och för damer Christiane Barry från klubben ASSE.

Gästerna anlände torsdagen den 16 augusti, skjutsades från Arlanda och inkvarterades på First Hotel Brommaplan. Aktiviteterna hölls i stora hallen på Beckis. Fredagen inleddes med presentation och en tränings- och regeldiskussion som ledarna sedan fortsatte på lördagen. Den ledde till ett historiskt genombrott då man efter många års diskussioner kunde enas om ett regelverk, bland annat med taktil mittlinje. Bland annat gör detta att det nu är möjligt att kunna presentera sporten inför Paralympics. Tränarna Alain och Christofer Belpaume, Giancarlo Puglisi, Lorenzo Radice, Adrián Cubela Boullosa och vår egen Jorge Leguisamo ledde olika övningar under fredag och lördag. Tävlingsledare på söndagen var Nathalie Belpaume. På lördagen guidade Emil gästerna genom Gamla stan och alla fick stadiga älgbiffar och hjortronglass på Blå dörren vid Slussen.

Svenska fäktförbundet gav sitt stöd och dess generalsekreterare Pierre Thullberg besökte lägret och var mycket imponerad av fäktning i blindo (alla har ögonbindel). Stockholms fäktförbund lånade ut utrustningen (pister, räkneverk, kablar osv) och hjälpte till med monteringen. Från Aktiva synskadade hjälpte funktionären Adam Willborg till med det praktiska. Och ett stort tack till Julius som tolkade franska-engelska, Dane som storhandlade, Isidora som tejpade alla pister – och många många fler som gjorde detta läger möjligt – och så lyckat! Ett särskilt tack till Patrik Nyborg och Malgorzata Wisniewska som ställde upp som chaufförer alla dagarna – Malgo med sin egen bil och Patrik i en av Aktiva synskadade minibussar. P4 Stockholm gjorde ett kortare reportage från lägret och intervjuade Jorge och Olivia.

Tävling pågår
Fullträff

Förra veckan gjordes ett fint reportage om fäktning i blindo i På tal om stockholm

http://irismedia.se/pa-tal-om-stockholm/

Följ oss gärna på sociala medier för att få senaste nytt!