Historiedykning, juli 1971 – BBU:s ridgård invigs

På grund av föreningens 50-årsjubileum, passar vi på att gräva lite i arkiven. Här ett klipp från juli 1971.

Tidningsurklipp ur okänd tidning, juli, 1971.

BBU:s ridgård invigd – hedersdoktor på besök

Örbyhusgården och BBU:s läger för blinda och synskadade invaderades på onsdagen av representanter för organisationer och företag som hjälpt till att rusta upp Örbyhusgården till vad den nu är. Gästerna, med nyblivne hedersdoktorn och ordföranden i De blindas förening Charles Hedkvist i spetsen, fick närmare bekanta sig med lägrets aktiviteter som ridning, segling, kanotpaddling och traktorkörning.

Detta är vad de svenska och amerikanska blinda ungdomarana fått syssla med utöver dykarutbildning som varit lägrets egentliga uppgift. Skandinaviens första ridgård, helt avsedd för synskadade och belägen på en av ängarna vid Örbyhus slott fick sin officiella invigning. Och vem skulle tygla första hästen på den omkring trehundra meter långa banan om inte De Blindas förenings ordförande, som under applåder travade iväg på kavallerihästen Aladdins rygg. Andre man blev en av ledarna för den amerikanska gruppen, Mr Henre Negretti. Ridgården har byggts helt och hållet av BBU-lägrets ledare och ungdomar, och finansierats av Lion-föreningen i Brännkyrka. Som tack för bidraget har ridgården döpts till Lejonbanan.

BBU:s dykarinstruktörsläger som varit förlagt till Örbyhusgården och Vendelbadet går nu in på slutspurten. På fredag håller man, som tack till Örbyhus med omnejd, en dykaruppvisning i Vendelbadet till ackompanjemang av BBU:s lilla husband A 440.”

(Syntolkning: ett gulnat tidningsurklipp med texten ovan, samt en bild på Charles Hedkvist på hästryggen. Han har kavaj och slips och en kvinna som håller hästen.)