Aktivitetsblad

Aktivitetsbladet
Nr 6 2015
Medlemsblad från Riksföreningen Aktiva Synskadade
”Ser möjligheterna”

Hej!
Hösten är här och det är fullt upp som vanligt. Jag har ju varit borta i några dagar då jag pluggat men nu är jag åter på plats. Vi har en hel del aktiviteter med platser kvar, så häng med du också. Styrelsen har beslutat att det nästa år blir två skidresor under påsklovet, läs nedan. Med hälsningar från Annika Wistrand Elfving.

Planering inför nästa år
I mitten av september hade styrelsen en helgkonferens där riktlinjer för nästa års verksamhet drogs upp. Styrelsen vill nästa år öppna upp för ett bredare utbud av aktiviteter både på och utanför våra lägergårdar. Arbete pågår även med att verkställa årsstämmans beslut att öka utbudet av idrottsaktiviteter.

Förändringar i höstprogrammet
30/10-1/11 Halloween helgen inställd, satsar på en spökhelg i början på nästa år istället. 31/10-1/11 ny aktivitet Show-down SM
6-8 nov Motorhelg inställd pga krock i kalendern för ansvarig ledare.

Busschaufförer sökes
Vi har en stor buss i föreningen men vi saknar chaufförer som kan köra. Så nu söker vi dig som redan har busskörkort, känner någon som har eller som själv är intresserad av att ta busskort och köra för föreningen. Om du är intresserad av att köra för föreningen, hör av dig så tar vi ett personligt möte/samtal på kansliet eller via telefon och berättar mer. Ta kontakt med kansliet om du har frågor eller är intresserad.

Skidresa till Lofsdalen 2016
Vi har längtat efter Lofsdalen och påsken 2016 är det dags igen :) Resan börjar i vanlig ordning på Telefonplan kl. 08:00 den 27/3. Hem åker vi en vecka senare den 3/4. Vi kommer bo i 8 bädds stugor, varje stuga har 4 sovrum, två badrum och egen bastu. Stugorna ligger nära backen, bara att kasta upp skidorna på axeln och gå till liften och börja åka. Stugorna heter Fjällterassen om ni vill kika lite på dom innan. http://www.lofsdalen.com/20199.boende.html?action=show&geoid=11659&propertyid=87407 Eftersom stugorna har fullt utrustade kök kommer vi inte äta gemensam frukost, vi får handla på ICA-butiken nere i byn och äta det vi önskar. Lunch får man ordna på egen hand, det finns flera alternativ i backen eller så tar man en liten paus och åker hem och äter något i stugan. Dessa måltider ingår alltså inte i avgiften. Vi ordnar med gemensam transport ner till butiken vid något tillfälle under veckan. Middag kommer vi äta tillsammans varje dag och den är inkluderad i priset. Tidigare år har vi åkt bandvagn upp till en stuga på fjället och ätit viltbuffé och det har vi för avsikt att göra även i år. Vi kommer att spela bowling och äta på aktivitetshuset vid några tillfällen och vi kommer försöka erbjuda miniskoter och 4-hjuling nere på sjön någon dag. Alla synskadade, barn som vuxen, kommer att få åka med en skidguide från anläggningen 2,5 timmar per dag under 5 st skiddagar. Övrig tid får vi hjälpas åt med ledsagning efter bästa förmåga. Vi kommer att skicka ut ett detaljerat program längre fram.
Kostnad:
Barn 0-2 år 0 kr
Barn 3-10 år 1 000 kr
Barn/ungdom 11-25 år 1 600 kr
Vuxna 26 år och uppåt 3 600 kr

Ingår:
Middagar, mat på resdagarna, boende och transport, liftkort och gemensamma aktiviteter. Skidhyra ingår inte.

När du anmäler dig behöver vi veta, ålder på barn, allergier samt om ni har med ledarhund. Synstatus och om ni önskar skidguide Sista anmälningsdag är den 15/1 2016, anmälan är bindande. Någon dag senare får du besked om ni fått en plats. En anmälningsavgift på 1000 kr/person betalas in senast den 31/1. Slutbetalning senast 29/2.

Om du inte bor i Stockholm kan du ansöka om resebidrag via kansliet. Kontakta kansliet för mer information.
Anmälan görs via kansliet.
Se upp i backen!
Vänligen Pelle och Marit Edenflod

Skidresa till Dobbiaco i Italien påsklovet 2016 lördag 26 mars till lördag 2 april
Resa med inriktning på längdskidåkning, spåren börjar utanför hotellet. Möjlighet finns även för utförsåkning och slalombackarna nås inom 20 min med gratis tåg. Boende med halvpension på Hotel Union där det finns swimmingpool, relax center med jacuzzi och bastu. Möjlighet även till tennis och tennistränare för synskadade. Gemensam frukost och middag på hotellet och beroende på vilka aktiviteter vi gör på dagarna även gemensamma luncher. Hotellet har i över tjugo års tid haft grupper med synskadade personer som återkommer regelbundet till dem. Militärer från italienska försvaret kan ”kommenderas” att ledsaga åt oss. Meddela redan nu om du ”önskar italiensk militär ledsagning”.

Utresa med flyg kl 11:40 på lördag 26 mars, ankomst Venedig kl 16:55. Avfärd Venedigs flygplats med buss kl 18:00. Framme i Dobbiaco ca 21:30. Flygresan går via Amsterdam med 2 tim väntan i Amsterdam.

Hemresa. Avfärd med buss från hotellet på lördag 2 april kl 09:00. Ankomst Venedigs flygplats ca 12:30. Flyget avgår kl 14:00. Ankommer Arlanda kl 19:00. Flygresan även på hemvägen via Amsterdam med 1 tim väntan i Amsterdam.

Ingår i resan:

  • Flygresa t/r Arlanda-Venedig via Amsterdam
  • Transfer Venedig-Dobbiaco t/r
  • Boende Hotel Union i Dobbiaco 7 nätter
  • Halvpension Hotel Union (frukostbuffé och middag)
  • Lunchpaket/lunchpengar eller gemensam lunch
  • Spåravgift längd och hyra längdskidor. Alternativt sponsrar föreningen liftkort utförsåkning med 1 000 kr.

Kostnad:
Barn 0-1 år O kr
Barn 2-13 år 2 700 kr
Barn/ungdom 14-25 år 4 700 kr
Vuxna 26 år och uppåt 7 700 kr

Anmälan

Senast 15 november 2015 till kansliet. Anmälan är bindande. Ange deltagare, ev allergier och gärna om ni kommer att åka enbart slalom, enbart längd eller både och. Detta underlättar planeringen för oss. Anmälningsavgift 2000 kr per vuxen, 1500 kr per ungdom och 1000 kr per barn ska betalas senast 15 december. Hela resan ska vara slutligt betald senast 15 februari 2016.

Om Dobbiaco
http://www.three-peaks.info/en/dobbiaco.html

Hotel Union
http://www.hotelunion.it/en/

Hotel Union på Tripadvisor
http://www.tripadvisor.se/Hotel_Review-g775528-d1184758-Reviews-Hotel_Union-Dobbiaco_South_Tyrol_Province_Trentino_Alto_Adige.html#REVIEWS

Ansvarig för resan Jarl Råstrand


Veckoaktiviteter

Goalballträning – start 18 augusti
På tisdagar och torsdagar har vi tid för goalballträning i Gubbängshallen. Vi delar in träningen efter nivå och ibland i samarbete med andra föreningar. Kontakta ansvarig ledare för att få mer information om vilken grupp och tid som passar bäst för dig. På tisdagar kl. 17:30 har vi tillsammans med Hammarby IF en särskild grupp för barn mellan 10-14 år Kontakta alltid ansvarig ledare innan du kommer första gången. Plats: Gubbängshallen, Lingvägen 131 Ansvarig ledare: Mikael Åkerberg.

Show-downträning – start 2 september
Show-down är en snabb och utvecklande racketsport för synskadade.
Välkomna till en engagerande och rolig bollsport för nybörjare som erfaren spelare. Vi satsar extra mycket på barn/ungdom 7-18 år. Vi tränar på ”Beckis” på onsdagar kl. 18:00-20:00.
Kontakta ansvarig ledare eller kansliet för mer information om sporten och om du vill prova på. Ansvarig ledare: Lars Naesström.

Simning – start 20 augusti
Föreningen har en egen bassängtid på Beckomberga Idrottscenter, helgfria torsdagar kl. 17.00 -18.30. Alla medlemmar är välkomna att simma, bada och basta. Det finns alltid en vuxen ansvarig ledare på plats. Vill du simma på andra tider kan du kontakta Stockholms Handikapp Idrottsförbund som ansvarar för flera andra bad tider under veckan både för allmänheten och specifikt för funktionshindrade.
Ansvarig ledare på plats är Carina Neijbert.

Höstprogram

31 oktober-1 november            Stockholm Paragames
Även i år kommer Aktiva Synskadade att vara arrangör för goalballtävlingen under Stockholm Paragames. Vi bjuder i år in till ungdoms, öppen och elitklass.
Kom gärna förbi och heja på vårt lag IFAS, välkomna till Brännkyrkahallen i Hägersten.

31 oktober–1 november           show-down SM
Några show-down spelare som tränar med föreningen kommer att delta på SM i show-down i Handen.

20-22 november       Spelhelg
Den här helgen gör vi om Mälargårdarna till en riktig spelhåla. Vi kommer att spela kort, frågespel, schack, show-down, biljard och andra favoriter. Kom gärna med önskemål och ta gärna med ditt favoritspel och lär oss. Om vädret tillåter kan vi kanske också hitta på något bus utomhus. Vill du hellre bara vara på Mälargårdarna och hänga lite så går det också bra. Den här helgen passar alla åldrar, barn, ungdomar, vuxna och familjer.
Ansvarig ledare: Anna Nilsson.

27-29 november       Teknik/radio helg
Du som är teknikintresserad har här möjlighet att komma i kontakt med såväl gammal som ny teknik i både teori och praktik. Vill du veta mer om amatörradio så är vi fler på plats som kan visa hur detta går till i radiorummet på Mälarvik. Ansvarig ledare: Hernan Sobredo.

28 november             Bodaborg Häng med till Bodaborg i Oxelösund Lördag den 28/11 tar vi bussen från Telefonplan kl 08:00 och är åter ca 19:30. Vi kommer äta Tacobuffé på Bodaborg och stanna och äta middag på hamburgerrestaurang på hemvägen.
Pris: Barn upp till 18 år, 210 kr, vuxna 18-100 år, 225 kr
Bodaborg rekommenderar att man fyllt 7 år för att kunna delta på ett bra sätt, det är dock inte någon åldersgräns, bara en rekommendation.
Bra skor och kläder för rörelse och kläng är att rekommendera. Slips och högklackat lämnas hemma J
Vill du veta mer om Bodaborg, besök deras hemsida www.bodaborg.se
Anmälan och betalning skall ske via kansliet, senast den 15/11. Betalning via Pg 90 09 69-7, märk betalning med Bodaborg och ert namn.
Ansvariga ledare: Pelle och Marit Edenflod.

4-6 december            Korvstoppningshelg
Julen står för dörren och vi får åter chansen att göra vår egen korv, vi kommer att göra egen julkorv, prinskorv samt kryddstarkare korvar. Det finns också möjlighet att experimentera och komponera sin egen korvsmet. Vi kommer att arbeta med både natur och syntetfjälster. Under helgen kommer vi att äta en hel del korv och provsmaka resultatet av vår egen tillverkning. Du kan räkna med att få med dig ca 1kg egen korv hem efter helgen. Helgen vänder sig i första hand till barn, ungdom och familj men alla är välkomna.
Ansvarig ledare: Mattias Carlshamre.

4-6 december            Show-down helg
Den här helgen hälsar vi alla show-down intresserade välkomna till gårdarna. Vi hoppas att nya ungdomar vill komma och prova på då vi tänkt ha en nybörjarträning och även specialträning för de som behöver det. Vi anpassar oss efter deltagarna. Vi kommer att ha “småtävlingar” och mycket annat trevligt. Show-down är en mycket trevlig och rolig bollsport för synskadade. Alla är hjärtligt välkomna! Ansvarig ledare: Lars Naesström.

11-13 december       Lilla Julafton
Välkommen att fira jul på ett roligt sätt tillsammans med en massa härliga människor på våra gårdar. Kom och var med och lär dig laga massor av julmat och julgodis! Vi kommer under helgen att äta julbord tillsammans och träffar tomten. Under helgen har vi tomteverkstad och gör julpyssel i massor. Vi tävlar i pepparkaksbakning och korar årets pepparkaksbagare. Naturligtvis kommer vi även att fira Lucia med sång och musik. Välkomna!
Ansvarig ledare: Anna Medin.